Domov Obvestila in novice Bazen Novo mesto s podporo projekta Varcities pridobil bazensko dvigalo za invalide

Bazen Novo mesto s podporo projekta Varcities pridobil bazensko dvigalo za invalide

Bazen Novo mesto je v sredo, 14. februarja 2024, uradno v uporabo prejel dvigalo za dostop v vodo, ki gibalno oviranim osebam omogoča, da uživajo v koristih gibanja v vodi. Mestna občina Novo mesto je mobilno bazensko dvigalo za invalide i-Swim v vrednosti dobrih 10 tisoč EUR  naročila pri Zavodu Brez ovir in ga v celoti financirala s podporo evropskega projekta VARCITIES, ki je usmerjen v spodbujanje fizične dejavnosti, bolj zdravega načina življenja in boljše kakovosti življenja vseh občanov.

Dvigalo za invalide so Bazenu Novo mesto v namen predali predsednik Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar, predsednik Društva paraplegikov Dolenjske in Bele Krajine Jože Okoren ter župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni,  uporabo dvigala pa je demonstriral paraplavalec Aleš Sečnik, svetovni rekorder v svoji kategoriji.

reševalca in vode spremljata na premičnem dvigalu paraplavalca Aleša Sečnika

Mestna občina Novo mesto je z izgradnjo pokritega 25-metrskega plavalnega bazena, ki je pričel obratovati 1. septembra lani, uresničila dolgoletne sanje Novomeščanov, da v domačem kraju rekreativno plavajo in se udejstvujejo v plavalnem športu. Bazen s pokritim velodromom in atletsko dvorano ter obsežnimi površinami za vadbo v naravi zaokrožuje Olimpijski center Novo mesto, ki je bil ves čas zamišljen kot celovit športno-rekreacijski kompleks, ki po eni strani z vrhunskimi športnimi objekti deluje kot nacionalni trenažni center za kolesarstvo, atletiko in triatlon, po drugi strani pa želi z raznolikimi notranjimi in zunanjimi površinami za vadbo h kakovostnemu preživljanju prostega časa, k rekreaciji in gibanju spodbuditi vse občane.

Posebna pozornost je v olimpijskem centru namenjena osebam z različnimi oviranostmi. Tako je v bližini konjeniškega centra, ki izvaja hipoterapijo, vzpostavljena čutna pot za slepe in slabovidne, bazen pa je bil že v osnovi zgrajen kot invalidom dostopen. Bazensko dvigalo gibalno oviranim  dodatno olajša dostop v vodo, pri čemer ne gre samo za invalide na invalidskih vozičkih, temveč tudi za invalide na berglah, opornicah, za starejše in za druge gibalno ovirane osebe, ki jim bo strokovno osebje Olimpijskega centra Novo mesto na voljo za pomoč pri vstopanju v bazen in iz njega. Kot je poudaril predsednik Društva paraplegikov Dolenjske in Bele Krajine Jože Okoren,  je za veliko večino invalidov plavanje, razgibavanje v vodi in izvajanje fizioterapije predstavljajo pomemben del ohranjevanja zdravja v vseh obdobjih starosti. Plavanje je zanje zelo blagodejno, tako v smislu rehabilitacije kot tudi kot eden pomembnejših posebnih socialnih programov za invalide. Znano pa je, da se iz ljubiteljskega in rekreativnega plavanja »rojevajo« tudi plavalci – športniki, ki pa so v tekmovalnem procesu in se uvrščajo tudi v reprezentance, tudi nastope na paralimpijske igre.

»Ponosni smo na arhitekturne nagrade, ki jih je dobil in še dobiva novomeški bazen in z veseljem pričakujemo izpolnitev načrtov, ki predvidevajo nadgradnje Olimpijskega centra, med drugim tudi z zunanjim 50-metrskim olimpijskim bazenom. A največje zadovoljstvo je, ko vidiš, da prostori živijo namen, za katerega so bili ustvarjeni in da so napolnjeni z energijo zadovoljnih uporabnikov. Šele ko infrastruktura dobi človeško dimenzijo, je njen namen izpolnjen«, je ob predaji dvigala dejal podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar.

Evropski projekt VARCITIES, v okviru katerega je Mestna občina Novo mesto za revitalizacijo športno-rekreacijskega centra v Češči vasi pridobila dobrih 510 tisoč evrov nepovratnih sredstev, v središče svoje vizije postavlja državljane in človeške skupnosti, v prepričanju, da bi morala v prihodnosti mesta postati popolnoma osredotočena na človeka. Prek prepleta sodobnih tehnoloških rešitev in naravnega okolja oblikovati celostno ponudbo rekreacijskih in športnih programov za vse generacije in za vse skupine prebivalcev, s poudarkom na ranljivih skupinah.

Video: prikaz uporabe dvigala za dostop v bazen

 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.