Novinarska konferenca od odprtju Bazen Novo mesto. Na fotografiji: župan Gregor Macedoni, predsednik Plavalne zveze Slovenije dr. Boro Štrumbelj in vodja Olimpijskega centra Novo mesto Ana Seliškar.
Home Obvestila in novice Odprtje Bazena Novo mesto je ena od prelomnic evropskega projekta Varcities

Odprtje Bazena Novo mesto je ena od prelomnic evropskega projekta Varcities

Odprtje Bazena Novo mesto je poleg tega, da predstavlja zgodovinski trenutek za Novomeščane, tudi ena od prelomnic evropskega raziskovalnega projekta Varcities, ki je usmerjen v razvoj inovativnih rešitev za zdravo življenje in dobro počutje v urbanih okoljih.

S podporo projekta Varcities, v okviru katerega je Mestna občina Novo mesto za revitalizacijo športno-rekreacijskega centra Češča vas pridobila dobrih 510 tisoč evrov nepovratnih sredstev, želimo prek prepleta sodobnih tehnoloških rešitev in naravnega okolja oblikovati celostno ponudbo rekreacijskih in športnih programov za vse generacije in za vse skupine prebivalcev, vključno z ranljivimi skupinami.

Kot je na novinarski konferenci ob odprtju Bazena Novo mesto povedal župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni, si je Mestna občina Novo mesto v okviru projekta Varcities za cilj zastavila, da v Češči vasi, kjer je bilo nekoč degradirano območje z zapuščenimi vojaškimi objekti, do leta 2025 nastane večnamenski olimpijski center za šport, rekreacijo in izobraževanje, z novimi inovativnimi vsebinami za preživljanje prostega časa. Vse to s ciljem izboljšanja zdravja in dobrega počutja lokalne skupnosti, s posebnim poudarkom na zdravem razvoju mladih ter izboljšanju preživljanja jeseni življenja starejšim populacijam, kjer imajo različne skupine zelo specifične gibalne potrebe in izzive. Pri tem so pomemben del aktivnosti gibalni programi, ki jih skozi projekt podpiramo ter pričakujemo, da se nam bo pridružila kar najširša paleta deležnikov, ki so vpleteni v razvoj otrok in mladine ter zagotavljanje kakovosti življenja starejših.

»Ko smo junija 2021 v novomeškem velodromu javnosti predstavljali projekt Varcities, je bil bazen še arhitekturna ideja na papirju, danes pa je Olimpijski center Novo mesto otipljiva realnost – v bazenu plavajo prvi plavalci, kolesarji, ki trenirajo v velodromu, osvajajo medalje na največjih tekmovanjih. V Olimpijski center sta integrirana tudi oba konjeniška centra, ki delujeta v Češči vasi, urejen je tudi že prostor za piknik, motorični park za otroke in senzorična pot za slepe in slabovidne. V prihodnjih tednih bomo uredili trim stezo, ki bo obkrožala Olimpijski center, v načrtu pa je tudi kamp,« je na novinarski konferenci povedal župan Macedoni.

Na novinarski konferenci sta poleg župana sodelovala predsednik Plavalne zveze Slovenije dr. Boro Štrumbelj in vodja Olimpijskega  centra Novo mesto Ana Seliškar.

Dr. Štrumbelj je izpostavil, da v Sloveniji ni plavalnega bazena, ki bi bil tako lepo umeščen v naravno okolje, kot je novomeški in da bazeni niso namenjeni samo športnemu plavanju, temveč predvsem krepitvi zdravja, saj je plavanje šport, pri katerem ni poškodb.  Plavalna zveza Slovenije nudi paleto različnih programov za vse generacije, ki se bodo izvajali tudi v Bazenu Novo mesto. Poudaril je, da izkušnje kažejo, da se plavalna kultura v okolju, ki prvič dobi bazen, razvija počasi, prepričan pa je,  da bo čez leto dni Bazen Novo mesto poln plavalcev.

Kot je povedala vodja Olimpijskega centra Novo mesto Ana Seliškar, je že ob samem odprtju interes za uporabo bazena tako velik, da se ljudje bojijo, da ne bodo dobili prostega mesta za plavanje. »Prosta mesta v bazenu so, vabljeni, da nas obiščete,« je dejala in povabila tudi na slavnostno odprtje Bazena Novo mesto, ki bo v petek, 8. septembra 2023. Bazen je za obiskovalce uradno odprl vrata 1. septembra.

 

Novinarska konferenca od odprtju Bazena Novo mesto. Na kateri so bili prisotni: župan Gregor Macedoni, predsednik Plavalne zveze Slovenije dr. Boro Štrumbelj in vodja Olimpijskega centra Novo mesto Ana Seliškar.

This website uses cookies to ensure correct website functioning and to improve your experience. For more information, please see our Cookie policy .

I hereby allow the use of data for all purposes specified below.