Miran kos OKS, Ana Seliškar vodja Olimpijskega centar in Župan Gregor Macedni prerez traku in s tem svečano odprtje Bazena Novo mesto
Domov Obvestila in novice Uresničene dolgoletne novomeške sanje: Bazen Novo mesto tudi uradno predali namenu

Uresničene dolgoletne novomeške sanje: Bazen Novo mesto tudi uradno predali namenu

Včeraj smo s slavnostnim dogodkom še uradno obeležili odprtje novega bazenskega kompleksa v Češči vasi, ki je za uporabnike sicer na voljo od 1. septembra. S tem je Olimpijski center Novo mesto, ki poleg novozgrajenega bazena obsega velodrom z vso infrastrukturo za kolesarje, atlete in druge kolektivne športe ter konjeniški center, še bolj vabljiv za aktivno preživljanje prostega časa ali vadbo v objemu narave. Novo pomembno pridobitev na področju športne infrastrukture, ki bo kakovost življenja dvignila na višjo raven za vse generacije, so s slavnostnim prerezom traku uradno namenu predeli župan Gregor Macedoni, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije za področje športa za vse Miran Kos in vodja Olimpijskega centra Novo mesto Ana Seliškar.

Kot je v nagovoru poudaril župan Gregor Macedoni, je bilo Novo mesto na področju plavalne infrastrukture dolga desetletja siva lisa, zdaj pa z olimpijskim centrom upravičeno postaja nacionalno središče za tri pomembne športne panoge, atletiko, kolesarstvo in plavanje, primerljive infrastrukture pa po mnenju strokovnjakov ni v krogu 500 kilometrov. Napovedal je nadaljnji trud za uspešne novomeške zgodbe, tudi tiste z olimpijskimi sijajem.

Govor župana Gregorja Macenonija

Podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije za področje športa za vse Miran Kos je Novomeščanom čestital za uresničitev pred leti zastavljenih ciljev. V nagovoru je poudaril dragocenost pridobitve in pomembnost plavanja kot bazičnega in enega najbolj zdravih športov.

Miran Kos OKS

Dogodek, ki potrjuje uresničenje dolgoletnih sanj, želja in načrtov, so  z nastopom obogatili vokalist in interpret Tomislav Jovanovič – Tokac in pianistka Emanuela Montanič Sekulovič ter mladi člani orkestra Poletnih glasbenih uric v organizaciji Pihalnega orkestra Krka. Pri prikazu skoka v bazen so sodelovali člani Triatlonskega kluba Novo mesto, bazen pa so preizkusile tudi sinhrone plavalke iz kluba Katalina Ljubljana in Plavalnega kluba Triglav Kranj.

Sinhrone plavalke

Bazenski kompleks s 25-metrskim plavalnim in 20-metrskim vadbenim bazenom smo gradili dve leti, gradnja je stala 6,8 milijona evrov, 890 tisoč evrov pa je bilo namenjenih za notranjo opremo. Bazen Novo mesto predstavlja vrhunsko okolje za profesionalno in rekreativno vadbo, s svojo premišljeno arhitekturo, ki so si ji zamislili v projektnem biroju Enota, pa poudarja umeščenost v naravo in pomirjajoč stik z zeleno okolico. Arhitekturna stroka je že priznala izjemno vrednost objekta in njegovo zlitje z okolico, pred dnevi pa smo bili že uradno obveščeni, da bodo avtorji projekta oktobra nagrajeni s prestižnim Zlatim svinčnikom, ki ga je v preteklosti že dobila tudi bližnja dvorana.

V prvih dneh obratovanja je Bazen Novo mesto, ki je opremljen z najnovejšo tehnologijo, identično tisti, ki jo bodo prihodnje poletje uporabljali na olimpijskih igrah v Parizu, požel veliko zanimanja. Septembra so vsem ljubiteljem plavanja na voljo akcijske cene dnevnih in mesečnih vstopnic, ob nakupu letne vstopnice pa uporabniki prejemajo brezplačno uro plavanja s trenerjem.

V prihodnjih letih načrtujemo, tudi ob izdatnejšem državnem sofinanciranju, nadgrajevanje športne infrastrukture za razvoj rekreativnega in tudi vrhunskega športa na tej lokaciji, idejno sta že zasnovana dodatna tribuna v sosednji dvorani oz. velodromu in zunanji olimpijski bazen, v prihodnjih tednih pa bo na tem območju dokončana tudi zunanja trim steza. Predanost športu in zdravemu življenjskemu slogu izkazujemo tudi s sodelovanjem v evropskem raziskovalnem projektu Varcities, v okviru katerega smo za revitalizacijo športno-rekreacijskega centra Češča vas oziroma Olimpijskega centra Novo mesto pridobili dobrih 510 tisoč evrov nepovratnih sredstev.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.