Domov Živeti zdravo Otroci in mladostniki naj bodo vsaj 60 minut dnevno telesno dejavni

Otroci in mladostniki naj bodo vsaj 60 minut dnevno telesno dejavni

Strokovnjaki priporočajo, naj bodo otroci in mladostniki v povprečju vsaj 60 minut dnevno zmerno do visoko intenzivno telesno dejavni. Telesna dejavnost naj bo večinoma aerobna. V telesno dejavnost naj vsaj 3-krat tedensko vključijo visoko intenzivno aerobno telesno dejavnost in tiste oblike telesne dejavnosti, ki krepijo mišice in kosti. Otroci in mladostniki naj omejijo čas, ki ga preživijo sede. Zlasti naj omejijo preživljanje prostega časa pred zasloni.

Telesna dejavnost otrok in mladostnikov prinaša številne koristi za njihovo zdravje: izboljša telesno pripravljenost (kardiorespiratorno in mišično zmogljivost), srčno-presnovno zdravje (uravnava krvni tlak, vrednost maščob in glukoze v krvi ter poveča občutljivost na inzulin), zdravje kosti, vpliva na izboljšanje kognitivnih sposobnosti (učno uspešnost, načrtovanje in izvrševanje dnevnih nalog), izboljša duševno zdravje (zmanjša simptome depresije) ter zmanjšuje debelost.

Pri otrocih in mladostnikih so večje količine sedečega vedenja povezane z naslednjimi slabimi zdravstvenimi izidi: povečanje debelosti, poslabšanje srčno-presnovnega zdravja, slabša telesna pripravljenost, sprememba vedenjskih vzorcev/prosocialnega vedenja in skrajšan čas spanja.

Priporočene dobre prakse

  • Nekaj telesne dejavnosti je bolje kot nič.
  • Če otroci in mladostniki ne dosegajo teh priporočil, bo že nekaj telesne dejavnosti koristilo njihovemu zdravju.
  • Otroci in mladostniki naj začnejo z majhno količino telesne dejavnosti, sčasoma pa naj povečujejo njeno pogostost, intenzivnost in trajanje.
  • Pomembno je, da vsem otrokom in mladostnikom zagotovimo varne in enake možnosti za telesno udejstvovanje ter jih spodbujamo k dejavnostim, ki so prijetne, raznolike in primerne njihovi starosti in sposobnostim.

 

dedklica na kolesu

Vir: NIJZ

Olimpijski center Novo mesto ponuja celo paleto možnosti za gibanje otrok in mladostnikov. Razgibavanje na svežem zraku v objemu gozda ponuja rekreacijski park, kjer lahko najmlajši svoje gibalne spretnosti urijo v motoričnem parku, nekoliko starejši pa tečejo in telovadijo na trim stezi. Skozi celo leto pa k zdravemu razgibavanju celega telesa vabi pokriti bazen, v katerem lahko z otrokom plavate sami ali pa ga vpišete v plavalni tečaj, ki jih ponujajo športni klubi, delujoči v Olimpijskem centru Novo mesto.

 

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.