Domov Živeti zdravo Hipoterapija

Hipoterapija

Hipoterapija oziroma terapija s konjem je dopolnilna dejavnost fizioterapije, ki se odvija na konju in s konjem. Konj (gr. hippos) pri tem služi kot terapevtsko sredstvo za prenos gibov v koraku. Dražljaji nihanja, ki se s konjskega hrbta prenašajo na pravilno sedečega, dobro zravnanega jezdeca, so sorodni človeški hoji.

Jahanje konjev se vse več uporablja v terapevtske namene, saj izboljšuje ravnotežje, koordinacijo in motorične sposobnosti ter povečuje mišično moč in vzdržljivost. Jahanje kot oblika terapije se izvaja za zdravljenje različnih motenj, kot so cerebralna paraliza, avtizem in pomanjkanje socialne interakcije.  S stalnim prilagajanjem gibanju konja vplivamo na mišično napetost, s tem pa spodbudimo razvoj podpornih, vzravnalnih in ravnotežnih reakcij, ki jih potrebujemo pri gibanju.

V Olimpijskem centru Novo mesto hipoterapijo izvajajo v Konjeniškem šolskem centru Češča vas, v katerem so posebej znani po delu z ranljivimi skupinami. Izvajajo terapijo za mlade s cerebralno paralizo, za invalide ter druge posameznike, ki jim stik s konjem pomaga izboljšati kakovost življenja.

Veseli bodo vašega obiska.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.