plavalci v Bazenu Novo mesto
Domov Živeti zdravo Zakaj je plavanje koristno za otroke?

Zakaj je plavanje koristno za otroke?

Plavanje ima številne pozitivne učinke, kar še posebej velja za otroke, ki še rastejo in se razvijajo. Plavanje je dobro za razvoj otrokovega okostja in pripomore k izboljšanju telesne drže. Je tudi eden izmed odličnih načinov preprečevanja debelosti, saj med to aktivnostjo porabimo tudi do 800 kJ. Ker med plavanjem otrok zaradi pritiska vode na prsni koš dela močnejše vdihe, s tem krepi dihalne mišice.

Plavanje in potapljanje lahko povečata kapaciteto pljuč, ki lahko zato sprejmejo več kisika. Aktivnost je primerna tudi za nekatere astmatike, saj lahko vlažen zrak v zaprtem bazenu olajša težave, ki jih ima astmatik pri športu in gibanju. Zaradi znižane srčne frekvence pa med plavanjem otrok krepi zmogljivost srca.

Redno plavanje otrokom vsestransko koristi, telesu se pri plavanju namreč sprošča hormon sreče, endorfin, ki deluje kot naravni antidepresiv. Plavanje hkrati krepi notranjo energijo in vrača veselje ter optimizem.

Otroci, ki se zgodaj naučijo plavati, se duševno in telesno hitreje razvijajo kot njihovi vrstniki, ki ne znajo plavati. Plavanje vpliva tudi na sposobnost koncentracije in govora ter socialno vključenost otroka. Voda pa ima hkrati ohlajevalni učinek, zato je manj možnosti za pregrevanje v poletnih mesecih.

Otrokom moramo vodne aktivnosti približati previdno. Nikakor jih ne smemo siliti z aktivnostmi v vodi, temveč moramo k temu pristopiti na igriv in nežen način, da se otroci ne ustrašijo vode in da bodo v njej v prihodnje zelo radi preživljali svoj čas.

Vir: Vizita.si

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.